Просмотр полной версии : Szklarnia
Kupiłam domek letniskowy i chcę postawić szklarnię, ale nie mogę się zdecydować, gdzie ją umieścić. Działka jest nasłoneczniona, ale jest kilka niuansów: z jednej strony znajduje się wysokie ogrodzenie, z drugiej – rosną stare jabłonie, a z trzeciej – dom. Gdzie najlepiej ją ustawić, aby było wystarczająco dużo słońca, a wiatr nie wywiewał ciepła? Czytałam, że należy ją ustawić w kierunku północ-południe, ale nie jestem tego pewna.
Jeśli zależy wam na dobrych plonach, wasza szklarnia (https://szklarniaprofimet.pl/) powinna stać w najbardziej nasłonecznionym miejscu, ale z osłoną przed północnymi wiatrami. Ja ustawiłam swoją szklarnię wzdłuż południowej ściany domu — w ten sposób mam maksymalne nasłonecznienie, a dom chroni przed wiatrem. Orientacja z północy na południe jest właściwa, ponieważ dzięki temu rośliny otrzymują równomierne nasłonecznienie w ciągu dnia. Nie polecam jednak ustawiania szklarni w pobliżu ogrodzenia i drzew — rzucają one cień, przez co w szklarni będzie chłodniej.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2026, Jelsoft Enterprises Ltd.